antioxidanty
V lidském těle se každý den odehrává mnoho chemických procesů a reakcí, při nichž vznikají látky nebezpečné našemu organismu. Říkáme jim volné radikály (celým názvem volné kyslíkové radikály). Jsou to vysoce reaktivní látky, které se díky své molekulární stavbě velice snadno sloučí s mnoha jinými látky a změní tak jejich strukturu.
Například pokud se volný radikál spojí s polynenasycenými mastnými kyselinami (které jsou pro tělo velmi důležité), dojde k přetransformování molekul (proces zvaný oxidace) a z mastných kyselin se stávají obyčejné látky, které tělo vyloučí. Proto je pro náš organismus důležité tyto volné radikály ihned po jejich vzniku zadržet a zničit. Látky, které dokážou volné radikály zastavit neboli blokovat, nazýváme antioxidanty.
Antioxidanty jsou látky snižující pravděpodobnost vzniku volných kyslíkových radikálů, omezují jejich aktivitu a převádí je na méně reaktivní nebo úplně nereaktivní. Aby se zamezilo oxidačním procesům v potravinách, které jsou sami o sobě hodně náchylné k oxidaci (např. oleje, ovocné šťávy atd.), přidávají se antioxidanty rovnou do některých potravin.
Antioxidanty obecně dělíme do dvou skupin a to na přirozené a syntetické. Přirozené se v dané potravě vyskytují přirozeně, ikdyž třeba v menší koncentraci. Syntetycké se vyrábějí uměle a přidávají do potravin, ve kterých se přirozené nevyskytují. Ještě dnes je častěji používána první skupina, ikdyž moderní věda dokazuje, že přidávání syntetických antioxodantů není zdravý škodlivé, a proto není důvod se jim vyhýbat.
Zdrojem volných radikálů není jenom naše tělo, ve kterém vznikají jako odpadní produkty při buněčném dýchání a obranných procesech organismu ale také životní prostředí a jeho produkty. Bohužel v dnešní době na ně narážíme skoro všude a to vlivem znečištěného ovzduší, nadměrného hnojení ale také v průmyslových chemikáliích (kosmetika, oblečení, obuv atd.) UV a ionizujícím zářením, drogách a cigaretovém kouři. V těle se volné radikály vytváří nejvíce při stresu.
Volné radikály urychlují stárnutí buněk, oslabují imunitní systém a mohou vést k rakovině, proto je dobré udržovat v těle průměrnou hodnotu aktioxidantů z jejich zastavení.